sponsorlu bağlantılar

29 Eylül 2010 Çarşamba

Teknik Resim nedir,teknik resmin özellikleri nelerdir?


Teknik resim, mühendisler arasındaki iletişimi en kolay ve en doğru şekilde sağlaması açısından büyük öneme sahip teknik bir alfabedir.

Temelde doğrular ve eğrilerin çeşitli şekillerde bir araya gelmesiyle oluşan teknik resim, yapılması istenen konstrüksiyon ve tasarımın kağıt üzerinde tanımlanması sanatıdır.

Teknik resim, tasarımdan üretime, pazarlamadan kullanıma kadar bir ürünün başından geçen her aşamada ilgili kişilere yol gösterir.

Teknik resim, ürünün malzemesini, nasıl imal edileceğini, boyutlarını, toleranslarını, yüzey kalitesini, sertlik değerlerini, ısıl işlemini vb. tüm imalat yöntemlerini daha sonrasında ürünün montajını, taşınmasını ve hatta kullanımını belirli kurallar ve standartlar çerçevesinde anlatır.

Daha önceleri çeşitli takımların (cetvel, te cetveli, pergel vs.) yardımıyla el ile çizilen teknik resimler, gelişen teknolojiye ayak uydurmuş ve günümüzde büyük bir oranda bilgisayarlarda çizilmektedir.

En yaygın çizim programı AutoCAD'dir. Ancak katı modelleme (3 boyutlu çizim) kabiliyetleri gelişmiş değildir. Bu tür çizimler için SolidWorks, Autodesk Inventor ve CATIA gibi programlar kullanılır.

AutoCAD ile sayılan diğer programlar arasındaki fark, 3 boyutlu çizim kabiliyetlerindeki gelişmişlikten çok parametrik olup olmamalarından kaynaklanmaktadır. AutoCAD bir parametrik çizim programı değildir.

TEKNİK RESİM NEDİR?

Teknik resim, üretilmesi istenen bir parçanın, biçimine, boyutlarına, özelliklerine ait tüm bilgileri içeren, belirli kural ve standartlara göre
çizilen çizgisel bir resimdir.
Teknik resim makine parçalarının imalatını kolaylaştırmak ve seri üretim sağlamak bakımından
önemlidir. Teknik resmi kurallarına göre öğrenen bir insan dünyanın herhangi yerinde çizilmiş bir resmi
okuyabilir ve resim üzerinde anlatılan özelliklerde parçanın imalatını yapabilir.

STANDART: Sanayide üretilen parçaların aynı kalite ve özelliklerde üretimine standart denir.
Standardın önemi: Üretimde birliği sağlamak kaliteyi artırmak çok kullanılan malzemeleri hazır olarak kolayca bulabilmek zamandan tasarruf etmek açısından önemlidir.

Yukarıda sayılan maddeler standardın sağladığı faydalardandır.Standartlaşmayı düzenlemek içim çeşitli standart kuruluşları kurulmuştur.Bunlardan bazıları şunlardır.

ISO: International Standart Organization (Uluslararası Standart Kuruluşu)
DIN: Alman Standartları Kuruluşu
TSE:Türkiye,deki standartları düzenleyen Türk Standartları Enstitüsü.

0 yorum:

Yorum Gönder