sponsorlu bağlantılar

22 Ekim 2011 Cumartesi

Sayfa 4 - 11 - 11. sınıf edebiyat etkinlikleri

Sayfa 4-1o ~
Hazırlık:
1)
a. Verilen şablon, edebi eserlerin yazıldıkları dönemden bağımsız olmadığını ve yazıldıkları toplumdan izler taşıyıp, toplumu yönlendirdiklerini göstermektedir.

b. İzlediğiniz bir dizi ya da filmi edebi eser ve dönem ilişkisinden hareketle değerlendiriniz.

2) Verilen eserler, edebi eserlerin yazıldıkları dönemi yansıttığını göstermektedir.

İnceleme:
1) Her iki metin parçasında da 1930`lu yıllardaki çok partili yaşama geçişle birlikte kurulması planlanan Serbest Fırka`nın doğuşu anlatılmaktadır.

2) Serbest Fırka Hatıraları adlı metinde anlatılanlar ile Yol Ayrımı adlı metinde anlatılanlar her iki yazarın da sosyal ve tarihi şartlardan etkilendiklerini göstermektedir.Aradaki farklılık Serbest Fırka Hatıraları`nın anı, Yol Ayrımı`nın roman türünde yazılmış olmasıdır.

3) Yazarlar da toplumun bir ferdi olarak yaşadıkları dönemdeki olaylardan etkilenirler ve bu da kaçınılmaz olarak eserlerine yansır.Ahmet Ağaoğlu yaşadıklarını anı olarak anlatırken, Kemal Tahir dönemini edebi ölçütlere göre düzenleyip bir sanat eseri içinde anlatmıştır.

4) Serbest Fırka Hatıraları adlı metinde işlenen gerçeklik, Yol Ayrımı adlı metinde kurmaca gerçeklik biçimine sokularak anlatılmıştır.

5) Demokrasi kavramı sosyoloji bilim dalına ait bir kavramdır.Bu kavram Yol Ayrımı`ndaki kahramanların demokrasi çabaları içinde, yeni bir partinin kurulması, muhalefet fikrinin oluşması, hürriyet rüzgarlarının daha kuvvetli esmesi için yapılanlarla somutlaştırılmıştır.



Sayfa 11 ~
Ölçme ve Değerlendirme:

1) D - Y - D

2) Sosyal hayattan, siyasi hayattan, düşünce hayatından, teknolojik hayattan.

3)
Kuruluş-> Osmanlı`nın Kuruluş Dönemi
Yol Ayrımı-> Cumhuriyet`in ilk yılları
Nutuk-> Kurtuluş Savaşı
Orhun Abideleri-> Köktürkler Dönemi

4) D şıkkında verilen ''Anı(Hatıra)'' yazıldığı dönemin özelliklerini daha çok yansıtır.

5) Zaman kavramını ele alan bir edebi eser, aynı temada yazılmış bir felsefi eserden somutlaştırma bakımından bir farklılık gösterir.Çünkü felsefede soyut olarak ele alınan zaman kavramı, edebi eserlerde insan yaşamıyla birleşerek somutlaştırılır.

0 yorum:

Yorum Gönder