sponsorlu bağlantılar

6 Ekim 2010 Çarşamba

Biyoloji ders konuları Çözümlü Sorular

51.Cisimlerden göze gelen ışık ışınlarının il önce geçtiği yapı ve en son ulaşacağı yapı,sırayla aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?
A)sarı benek-iris
B)kornea-sarı benek
C)iris-sarı benek
D)göz merceği-kornea
Cevap:B

52. I.cisimlerin rengini algılama
II.cisimlerin büyüklüğünü algılama
III.cisimlerin şeklini algılama
Yukarıdakilerden hangileri,sarı benekteki duyu almaçlaı ile sinirler tarafından sağlanır?
A)yalnız I B)I ve II
C)II ve III D)I,II ve III
Cevap:D

53.Gözle ilgili olarak,aşağıda verilen bilgilerdsen hangileri doğrudur?
I.cismin net olarak algılanması için,görüntü sarı benek üstüne düşmelidir?
II.göze gelen ışığı kornea ve mercek kırar
III.göz uyumunu,göz merceğinin kalınlaşıp inclmesini sağlar
A)yalnız I B)I ve II
C)I ve III D)I,II ve III
Cevap:D

54.Göze siyah,yeşil,kahverengi gibi renkleri kazandıran kısım aşağıdakilerden hangisidir?
A)kornea B)sarı benek
C)iris D)göz bebeği
Cevap:C

55.Aşağıda verilen olaylardan hangileri,iç kulakta gerçekleşebilir?
I.vücut dengesine yadımcı olma
II.ses dalgalarını sinirlere aktarma
III.kulak zarının etrafındaki hava basıncını dengeleme
A)yalnız I B)I ve II
C)II ve III D)I,II ve III
Cevap:D

56.insan vücudunu çepe çevre saran derinin özellikleriyle ilgili,aşağıda verilenlerden hangileri doğrudur?
I.dokuların aşırı su kaybını önler
II.vücut ısısının fazlasını dışarı atar
III.bağışıklığın sağlanmasına yardım eder
IV.yapısındaki tüm hücreler cansızdır
A)I ve II B)I,III,IV
C)I,II,III D)I,II,III ve IV
Cevap:C

57.Kulağa gelen ses titreşimlerinin alarak sinirlere aktarılmasını sağlayan duyu almaçları,aşağıdaki kısımların hangisinde bulunur?
A)kulak yolu B)kulak zarı
C)çekiç,örs ve üzengi D)salyangoz
Cevap:D

58.Dışarıdan alınan hava,burundan geçerek,aşağıdaki işlemlerden hangileri yapılabilir?
I.havanın nemlendirilmesi
II.havanın temizlenmesi
III.havanın ısıtılması
A)yalnız I B)I ve II
C)II ve III D)I,II ve III
Cevap:D

59.Derinin en kalın bölümü olan alt derinin yapısında,aşağıda verilenlerden hangsi bulunmaz?
A)kılcal damarlar B)duyu almaçları
C)renk maddeleri D)ter bezleri
Cevap:C

60.Kulaktaki çekiç,örs ve üzengi kemiklerinin işitmedeki görevleriyle ilgili,aşağıdakileden hangisi yanlıştır?
A)kulak zarının iki tarafındaki hava basıncını düzenler
B)sesin işitilme şiddetini ayarlar
C)kulak zarına gelen ışınları ayarlar
D)ses titreşimlerini salyongaza doğru taşır
Cevap:A

61.Aşağıdakilerden hangsi,salgıladığı hormonlarla diğerlerinin çalışmasını kontrol eder?
A)pankreas bezi
B)tiroit bezi
C)hipofiz bezi
D)böbrek üstü bezi
Cevap:C

62.Aşağıdaki duyu organlarından hangisi,duyu görevi dışındaki bir görev ile eşleştirilmiştir?
A)kulak-işitme
B)deri-solunum
C)burun-koku alma
D)dil-tat alma
Cevap:B

63.Omurilik soğanı,aşağıdakilerden hangisini kontrol etmez?
A)solunum hareketlerini
B)kalp atış hızını
C)yutmayı
D)yürümeyi
Cevap:D

64.Aşağıdakilerin hangileri solunum sistemi organlarıdır?
I.yutak
II.soluk borusu
III.akciğerler
A)yalnız III B)I ve III
C)II ve III D)I,II ve III
Cevap:D

65.Aşağıdakilerden hangisi burnumuzun görevi değildir?
A)koku alma
B)alınan avayı süzme
C)alınan nemli havayı kurutma
D)alınan soğuk havayı ısıtma
Cevap:C

66.Derinin aşağıdakilerden hangisinde görevi yoktur?
A)sıcaklık hissetme
B)solunumda
C)boşaltımda
D)sindirimde
Cevap:D

67.Aşağıdakilerden hangisi dilin görevi değildir?
A)tat alma
B)sindirime yardımcı olma
C)cisimlerin sıcaklığını ayarlama
D)konuşmaya yardımcı olma
Cevap:C

68.Aşağıdaki iç salgı bezlerinden hangisi adrenalin hormonu salgılar?
A)hipofiz bezi
B)tiroid bezi
C)yumurtalık
D)böbrek üstü bezi
Cevap:D

69.Aşağıdakilerden hangisi,nefes alma sırasında gerçekleşmez?
A)diyafram düzleşmesi
B)akciğerlerin sıkıştırılması
C)göğüs boşluğu hacminin atması
D)kaburgalar arasında dışta yer alan kasların kasılması
Cevap:B
70.Dilin sağ yarısı uyuşturulan bir kişi,sol tarafıyla hangi tatları alabilir?
I.acı
II.tatlı
III.ekşi
IV.tuzlu
A)I-II B)II-III
C)I-III-IV D)I-II-III-IV
Cevap:D

71.Aşağıdakilerden hangisi hem sindirim enzimi hem de hormon salgılayan bir bezdir?
A)pankreas B)karaciğer
C)böbrek D)hipofiz
Cevap:A
72.Aşağıdakilerden hangisi sonradan kazanılan reflekslerden değildir?
A)yüzmek
B)örgü örmek
C)eline iğne batan çocuğun elini aniden çekmesi
D)çocukken keman çalmayı öğrenen birisinin ileri yaşlarda yine çalabilmesi
Cevap:C

73.Aşağıdakilerden hangisi diğer iç salgı bezlerinin çalışmasını denetler ve düzenler?
A)böbrek üstü bezi B)hipofiz bezi
C)tiroit bezi D)yumurtalık
Cevap:B

74..Çok sıcak çorba içtiği için dilinin uç kısmı yanan bir insan,hangi tadı almakta zorlanır?
A)acı B)ekşi C)tuzlu D)tatlı
Cevap:D

75.Aşağıdaki iç organlardan hangileri kanın temizlenmesinde görevlidir?
I.akciğer
II.karaciğer
III.mide
IV.böbrek
A)I-II B)II-III
C)I-II-IV D)I-III-IV
Cevap:C

76. 1.hücreler arası iş birliği sağlar
2.vücudu ağ gibi sarar
3.dış dünya ilebağlantımızı sağlayan sistemde yer alır
Yukarıdaki bilgiler hangi dokunun özelliğidir?
A)yağ doku B)sinir doku
C)kan doku D)kemik doku
Cevap:B

77.Aşağıdakilerden hangisi insan derisinin görevlerinden değildir?
A)vücudu dış etkenlerden koruma
B)dokunma duyusunu alma
C)salgı yapma
D)sindirimi gerçekleştirme
Cevap:D

78.Hangi salgı bezinin salgıladığı hormon doğru verilmiştir?
A)hipofiz bezi-büyüme hormonu
B)böbrek üstü bezi insülin hormonu
C)pankreas-adrenalin hormonu
D)tiroit bezi-glukagon hormonu
Cevap:A

79.Göze gelen ışık ışınları il önce aşağıdakilerden hangisinden geçer?
A)sarı benekten
B)göz merceğinden
C)iristen
D)korneadan
Cevap:D

80.Kulağımızda,ses titreşimlerini alan duyu almaçları hangi kısımda bulunur?
A)kulak yolunda
B)kulak zarında
C)üzengi kemiğinde
D)salyangozda
Cevap:D

81.Aşağıdakilerden hangisi kazanılmış reflekse örnektir?
A)gözümüzün önünden bir sinek uçtuğunda göz kırpmamız
B)önden giden bir aracın fren lambaları yandığından frene basmamız
C)ani bir patlamada vücudumuzu korumak için büzülmemiz
D)sıcak bir cisme dokunduğumuzda elimizi anidengeri çekmemiz
Cevap:B


0 yorum:

Yorum Gönder